[...] mit: „Duża ilość protein tuczy”? Fakt czy mit: „Podawanie białka nie ma sensu, bo należy stosować dietę”? Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest bezwartościowe”? Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest szkodliwe dla nerek”? Czy to prawda, że stosowanie większych dawek protein nie ma sensu? Co lepsze: [...]
[...] materii; spotyka się tu również nazwy w rodzaju: podstawowy metabolizm spoczynkowy, spoczynkowy wydatek energetyczny – REE = ang. resting energy expenditure; zależy od beztłuszczowej masy mięśniowej, m.in. związana z wydatkowaniem energii na utrzymanie temperatury ciała; niektórzy stosują termin podstawowa przemiana materii, PPM. Podstawowa [...]
[...] Wiem, iż siłownie są pełne maszyn, ale ich używanie może mieć określoną cenę. Powoli rośnie nam pokolenie ludzi, którzy nie są w stanie kilka razy podciągnąć się na drążku, bez ciężaru, a wielu mężczyzn ma problem z podniesieniem 140 kg w martwym ciągu. Dlaczego? Bo poświęcają zbyt dużo czasu na maszyny i izolacje, a za mało na podstawy. Nie [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] Dobry blender będzie świetnym prezentem dla tych, co dużo czasu spędzają w kuchni. Doskonale sprawdzi się do robienia odżywczych koktajli czy ciasta na omlet. Kulturysta bez blendera jest jak listonosz bez roweru. W sklepach agd jest mnóstwo modeli i z pewnością znajdziecie coś o umiarkowanej cenie. Torba na jedzenie ALL BOX to doskonały [...]
[...] walki MMA (pankration był znany w starożytnej Grecji). Do treningów wysokointensywnych zaliczamy szczególnie tego rodzaju pracę, w której naprzemiennie pracujemy w strefie beztlenowej oraz tlenowej. Może być to: trening HIIT, HIIRT, MIIT itd., interwał biegowy: biegniesz odcinek sprintem (np. 50 m), odpoczywasz biegnąc wolno przez 50 m – [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] w ciągu następnej dekady liczba osób żyjących ≥ 5 lat po rozpoznaniu raka, wzrośnie o około 37% do 11.9 mln. Podsumowanie: nie jest prawdą, iż konwencjonalna medycyna jest bezradna wobec raka (na pewno nie zawsze), z pewnością zabiegi szamanów, głodówki, diety owocowe i warzywne, podawanie witaminy C zabiją pacjenta o wiele szybciej, niż [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] dopingowiczów hormonem. Do tej pory nikt nie udowodnił, by był potrzebny do wzrostu mięśni, a wywołuje wiele skutków ubocznych. Prawdopodobnie progesteron ma także bezpośredni wpływ na wystąpienie ginekomastii (do tej teorii przychyla się William Llewellyn). Wiemy, iż stężenie progesteronu jest podniesione u większości mężczyzn mających [...]
[...] mogę liczyć w takim razie w trakcie stosowania aminokwasów rozgałęzionych? Zmniejszenie bólu powysiłkowego. 12 młodych niewytrenowanych kobiet wykonywało 7 serii przysiadów bez obciążenia. Każda seria 20 powtórzeń. Czas odpoczynku pomiędzy seriami 3 minuty. Rano panie otrzymały albo dekstrozę albo BCAA (w dawce 100 mg / kg m.c., czyli bardzo [...]
[...] ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała, pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w postaci tłuszczu, w następnym roku pojawiło się tylko 0.12 kg tkanki beztłuszczowej (np. mięśni). [...]
[...] białek mięśniowych. Wyniki: podawanie 1 mg na kg masy ciała dziennie NPP przez 10 dni, spowodowało wzrost masy ciała, który był głównie powiązany ze wzrostem ilości mięśni bez wpływu na tkankę tłuszczową, większe dawki dawały mniejszy wzrost masy ciała lub wręcz brak wzrostu masy ciała (np. dawka 10 mg na kg masy ciała), jednak ilość białka w [...]
[...] mężczyzny, który wcześniej miał chorobę nerek (stwardnienie kłębuszków). Trzy dni później francuska gazeta sportowa L'Equipe poinformowała, że suplementacja kreatyną jest niebezpieczna dla nerek, zawsze! Jest to oczywista manipulacja i kłamstwo. „Ale kreatyna powoduje skurcze?” W rzeczywistości zawodnicy stosujący kreatynę mają mniejsze szanse na [...]
[...] i „zły” cholesterol, gdyż HDL i LDL to tylko transportery niedobór cholesterolu zabija ludzi znacznie szybciej, niż jego nadmiar niektóre badania wskazują, iż dla kobiet bezpieczne jest utrzymywanie wysokiego stężenia cholesterolu w organizmie, niekoniecznie tak samo, jest u mężczyzn, DiMarco DM i wsp. wykazali, iż konsumpcja 3 jajek dziennie [...]
[...] itd. A więc winstrol potrafi „namieszać” nie tylko w wątrobie, ale też w stężeniu lipidów => zwiększenie ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych. Winstrol bezpośrednio blokuje oś HPTA, a uszkadzając wątrobę pośrednio tłumi testosteron, wpływając na syntezę SHBG w wątrobie. Kinetyka testosteronu enanthate. Kinetyka testosteronu [...]
[...] węglowodanów (HC) lub protein (HP). Pobierano próbki krwi, ustalano skład ciała, mierzono REE (ang. resting energy expenditure - to energia, jaką organizm spala w trakcie bezczynności), sprawdzano obwody oraz sprawność. Wyniki Dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5±3 kg) przyniosły spadek ilości [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] i dietę z wyższym poziomem HOMA (większymi zaburzeniami glikemii) doświadczyły większego obniżenia stężenia glukozy we krwi po diecie wysokobiałkowej. Niestety, nie ma róży bez kolców, skoro dieta w grupie wysokobiałkowej spowodowała supresję leptyny, to oznacza to jednocześnie wyraźny wzrost głodu (większy, niż w grupie wysokowęglowodanowej). [...]